Nieuws

Gezondheidsraad: controleer strenger op luchtverontreiniging

Schoonheidsspecialisten weten al langer dat vervuilde lucht niet goed voor de huid is. Het zorgt ervoor dat vrije radicalen in de bovenste lagen van de huid ontstaan die met huidveroudering in verband gebracht worden. Uit nieuw advies van de Nederlandse Gezondheidsraad blijkt dat luchtverontreiniging ook voor de rest van het lichaam slechter is dan altijd werd gedacht. Zo geeft de adviesraad aan dat fijnstof voor 4 procent van de ziektelast in Nederland zorgt.

Toch is de lucht om ons heen de afgelopen jaren al een stuk schoner geworden en voldoen we bijna overal aan de Europese grenswaarden voor de luchtkwaliteit. Maar op enkele plaatsen is sprake van teveel luchtverontreiniging. Denk hierbij aan industriële zones waar fijnstof rondwaart of in grote steden waar veel stikstofdioxide te vinden is.

Fijnstof is de verzamelnaam voor kleine vaste en vloeibare deeltjes die in de lucht achterblijven. Ze ontstaan meestal door menselijk handelen. Bijvoorbeeld door houtkachels, verbrandingsprocessen in de industrie en in de omgeving van drukke straten en wegen door verbranding van motorbrandstoffen en slijtage van banden, remmen en het wegdek. Stikstofdioxide is een andere vorm van luchtverontreiniging. Dit ontstaat bij verbrandingsprocessen, bijvoorbeeld in auto's en elektriciteitscentrales.

Fijnstof en stikstofdioxide, maar ook ozon, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Bewezen is dat ze klachten aan de luchtwegen en longen veroorzaken. Denk hierbij ook aan longkanker. KWF kankerbestrijding schat dat bij ongeveer van 11 procent van alle gevallen van longkanker luchtverontreiniging de oorzaak is. Ook bevordert luchtverontreiniging klachten aan het hart en de bloedvaten.

De Gezondheidsraad meent dat er nog veel winst te behalen valt op het gebied van de gezondheid. Daarom raadt dit onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan de regering aan om de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide die te wijten is aan het wegverkeer terug te dringen.
 

Bestel nu 2 gratis proefnummers » « Overzicht

Bestel 2 gratis proefnummers

Aanmelden Nieuwsbrief