Nieuws

Ben jij ook statisch geladen?

Je herkent het vast wel. Een schok wanneer je een klant een hand geeft of een autoportier aanraakt. Waardoor ontstaat deze statische lading en wat kun je eraan doen?

Wanneer isolerende materialen met elkaar in contact komen, ontstaat wrijving en dit veroorzaakt statische elektriciteit. Normaal stroomt deze elektrische lading meteen naar de aarde, maar dit lukt niet altijd door (lucht)omstandigheden. Lagere temperaturen zorgen ervoor dat sommigen meer last hebben van de schokken. Dit komt doordat koude lucht minder vocht bevat, waardoor meer wrijving ontstaat. Als je dan een voorwerp aanraakt dat wel goed contact met de aarde maakt, volgt er een ontlading. Daar kan wel 4.000 of 5.000 volt aan te pas komen.

 

Als schoonheidsspecialist kun je je klanten tips geven om deze schokken te voorkomen. Een eenvoudige, maar effectieve oplossing is om een ijzeren veiligheidsspeld in de zak van een kledingstuk stoppen. Het metaal ontlaadt en je krijgt geen schokken bij het aanraken van een geleider. Verder zorgen rubberen zolen ook voor een elektrische lading, schoenen met een leren zool geven minder last.
Detail: er zijn ook mensen die geen last hebben van een elektrische lading. Dit komt doordat de weerstand van de huid per persoon verschilt. Vaak heeft iemand met een gevoelige huid meer last van de schokken dan iemand met een vette huid. Een vette huid biedt meer weerstand, doordat de huid meer vocht bevat.

 

Bestel nu 2 gratis proefnummers » « Overzicht

Bestel 2 gratis proefnummers

Aanmelden Nieuwsbrief